Alan sanastoa
Kun puhutaan kosteuden tai suorastaan veden aiheuttamista vahingoista ja niiden korjauksesta, tavoitteena on aina saada rakenteet täysin kuiviksi. Ammattilaisten puheessa ja teksteissä esiintyy paljon termejä, jotka eivät välttämättä avaudu kaikille. Tässä muutamia yleisimpiä termejä selityksineen.
Kuivaus / kuivatus
Termeinä “kuivaus” ja “kuivatus” tarkoittavat aivan samaa asiaa. Ei siis ole merkittävää kumpaa termiä käytät palvelua tilatessasi.
Absoluuttinen kosteus
Rakenteita ympäröivä ilma sisältää aina jonkin verran kosteutta. Tietyssä tilanteessa ilman sisältämää vesimäärää kutsutaan absoluuttiseksi kosteudeksi (kg/m3).
Etämittaus
Etämittauksessa käytetään mittaustulosten hallintaan langatonta tiedonsiirtoa. Etämittauksessa haluttu informaatio kerätään esim. pilvipalveluun.
Höyrynsulku
Höyrynsulku tarkoittaa ainekerrosta, jonka pääasiallinen tehtävä on estää haitallinen vesihöyryn diffuusio (vesihöyrymolekyylien liike) rakenteeseen tai rakenteessa.
Ilmansulku
Ilmansulku tarkoittaa ainekerrosta, jonka pääasiallinen tehtävä on estää haitallinen ilmavirtaus rakenteen läpi puolelta toiselle.
Imukuivaus
Imukuivausta käytetään, jos ilma saadaan kiertämään rakenteen sisässä ja rakenteessa on paljon kosteutta tai näkyvää vettä.
Kastepiste
Lämpötila, jossa ilmassa oleva vesihöyry muuttuu vedeksi eli kondensoituu. Tällöin ilman kosteus saavuttaa kyllästyskosteuden.
Kondensoituminen
Kosteudeneristys tarkoittaa ainekerrosta, jonka pääasiallinen tehtävä on estää haitallinen kosteuden siirtyminen kapilaarivirtauksena tai vesihöyryn diffuusiona rakenteeseen ja rakenteessa.
Kosteudeneristys
Kosteudeneristys tarkoittaa ainekerrosta, jonka pääasiallinen tehtävä on estää haitallinen kosteuden siirtyminen kapilaarivirtauksena tai vesihöyryn diffuusiona rakenteeseen ja rakenteessa.
Kosteusvaurio
Kosteusvaurio on hitaasti tapahtuva vaurioituminen, joka yleensä johtuu rakennusvirheestä. Kosteusvauriosta johtuvaa vuotovahinkoa ei yleensä korvata vakuutuksesta.
Kosteusvauriokartoitus = Kosteusvaurioselvitys
Kosteuskartoituksessa kiinnitetään huomio rajatun tilan materiaalikosteuksiin.
Kriittinen kosteus
Kriittisellä kosteudella tarkoitetaan kosteuspitoisuuden ylärajaa, jolla jokin rakennusaine toimii tyydyttävästi pitempiäkin aikoja.
Kuntoarvio
Kuntoarvio on yleissana, joka voi tarkoittaa lähes mitä tahansa laajuudeltaan erilaista rakennuksen, rakenteen, materiaalin tms. laadun tai toimivuuden arviointia.
Kuntokartoitus = Kuntotarkastus
Kuntokartoitus ja -tarkastus ovat yleissanoja, jotka voivat tarkoittaa lähes mitä tahansa laajuudeltaan erilaista rakennuksen, rakenteen, materiaalin tms. laadun tai toimivuuden kartoitusta tai tarkastusta.
Kuntotutkimus
Kuntotutkimuksen avulla saadaan selville tutkimushetkellä olemassa olevat vauriot, niiden syyt, laajuudet, vaikutukset ja lisäksi tulevaisuudessa syntyvät vauriot jo siinä vaiheessa, kun varsinaisia näkyviä vaurioita ei ole olemassa.
Märkätila
Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim. kylpyhuone, suihkuhuone, sauna)
Pintakuivaus
Pintakuivausta käytetään, kun kyseessä on massiiviset betonirakenteet tai puu/levyrakenteet. Pintakuivauksella kuivattava rakenne saadaan haihduttamaan kosteutta, kuivattamalla ilma mahdollisimman lähellä kosteaa aluetta. Tämä kuivausmenetelmä vaatii rakenteen tiiviin pinnoitteen poiston.
Pintamittaus
Pintamittaukset ovat yleensä ainetta rikkomattomia mittauksia ja soveltuvat nopeasti tehtäviin rakennuksen eri osien rakennusfysikaalista käyttäytymistä kartoittaviin mittauksiin. Esimerkiksi kosteusmittaus, jolla saadaan suuntaa antava tieto rakenteiden kosteudesta.
Porareikämittaus
Porareikä tekniikalla suoritettava rakenteen kosteuspitoisuuden RH% mittaus. Vaatii aina rakenteen rikkomisen.
Rakennekosteusmittaus
Rakennekosteusmittauksilla tutkitaan rakenteen kosteuspitoisuuksia pintaa syvemmältä. Mittausmenetelmä vaatii useimmiten rakenteen rikkomista. Esimerkiksi porareikämittaus betonista.
Rakennekosteus
Rakennuskosteus tarkoittaa rakennusvaiheen aikana tai sitä ennen rakenteisiin tai rakennusaineisiin joutunutta rakennuksen käytönaikaisen tasapainokosteuden ylittävää kosteutta, jonka tulee poistua.
Sisäilmankosteus
Sisäilman kosteuspitoisuuteen vaikuttavat pääasiassa seuraavat tekijät:
– Ulkoilman kosteuspitoisuus
– Sisällä kehitetyn kosteuden määrä
– Ilmanvaihdon suuruus
Suhteellinen kosteus
Suhteellinen kosteus on todellisen vesihöyrynpaineen ja kyllästyshöyrynpaineen välinen suhde tietyssä lämpötilassa ts. ilmassa olevan vesihöyryn määrä suhteessa suurimpaan mahdolliseen. Suhteellinen kosteus ilmoitetaan prosentteina (RH%).
Täsmäkuivaus
Täsmäkuivauksella kuivaus kohdistetaan tarkasti haluttuun alaan tai alueeseen. Täsmäkuivaus lyhentää oleellisesti kokonaiskuivausaikaa.
Vedeneristys
Täsmäkuivauksella kuivaus kohdistetaan tarkasti haluttuun alaan tai alueeseen. Täsmäkuivaus lyhentää oleellisesti kokonaiskuivausaikaa.
Vesivuotovahinko
Tarkoittaa yleensä vakuutusehdoissa sellaista äkillistä ja ennalta arvaamatonta kosteusvauriota, jossa kosteuden lähde on ollut kiinteistön oma kiinteä vesijohto-, lämpöjohto- tai jätevesiviemäriputkisto tai kiinteä käyttölaite taikka kiinteään vesijohtoverkostoon kytketty irtaimiston käyttölaite.